marți, 1 septembrie 2015

1943 - Dinu Lipatti, la Ateneu


La 1 aprilie 1943, Dinu Lipatti - în vârstă, pe atunci, de 26 de ani - a susținut, la Ateneul român din București, un concert alături de orchestra de cameră din Berlin, dirijată de nu mai puțin celebrul, în acea vreme, Hans von Benda.  Primele șapte fotografii sunt o mică ilustrare a acestui eveniment (probabil, un fotoreportaj menit să fie publicat în presa centrală - de la noi sau din Germania, cine știe?). Păcat că nu s-a consemnat ce concert de pian au interpretat - speranța ne este, desigur, în cunoștințele muzicologilor.

A opta fotografie ni-l înfățișează pe Dinu Lipatti alături de dirijorul olandez Willem Mengelberg - presupunând că e vorba despre un alt recital susținut cu câteva zile înainte - în martie 1943, tot la Ateneul român.

Anul 1943  a fost unul important în viața și cariera lui Dinu Lipatti: după seria de recitaluri (o parte - alături de Enescu, nașul său de botez de altfel, alături de care a făcut chiar câteva înregistrări în aceeași lună martie, între care și celebra Sonată a 3-a în caracter popular românesc), pianistul avea să părăsească România, pentru a se stabili în Elveția.








Un comentariu:

  1. Intre cele doua razboaie Capitala afost un adevarat centru european al muzicii. Adaug celebrul trio Thibaud, Cortot si Casals

    RăspundețiȘtergere

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015