Pagini

duminică, 19 aprilie 2015

Ada Kaleh - 11 mai 1942


Începutul lunii mai 1942 a fost ocupat cu o călătorie fabuloasă în Transilvania, continuată în Banat, Oltenia și încheiată la Câmpulung Muscel, în Argeș.  Călătoria a durat de la 6 la 14 mai 1942. Printre obiectivele vizitate a fost și Ada Kaleh...

Ada Kaleh (din limba turcă Ada Kale, însemnând Insula Fortăreață) a fost o insulă pe Dunăre, acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7km lungime și circa 500m lățime. Era populată de circa 600 de turci.
Insula Ada-Kaleh era pentru locuitorii din regiune un punct turistic îndrăgit datorită prețurilor (fiind scutită de impozit) mai scăzute, pentru cumpărarea delicateselor turcești, bijuterii și tutun. Insula a fost renumită și pentru creșterea trandafirilor din care localnicii obțineau uleiul și parfumul de trandafir. (Wikipedia)

S-a vorbit și se vorbește și mai mult despre paradisul pierdut de pe Ada Kaleh. Ciudat este că nimeni nu depune niciun efort pentru valorificare patrimoniului salvat și strămutat pe insula vecină, Șimian. Din păcate, despre aceasta se știu prea puține: în niciun loc (nu-i vorbă, că se copiază dintr-o parte în alta și peste tot găsești, de fapt, același text) nu-s precizate nici măcar dimensiunile insulei - o fi mai amre sau mai mică decât Ada-Kaleh, de exemplu?

Vizita din 1942 pare a fi fost făcută tot din rațiuni jurnaliostice de moment. Nu e vorba despre un documentar turistic, mai degrabă despre o Dunăre umflată, care a imvadat anumite locuri din insulă. 11 mai a fost, în 1942, într-o zi de luni.


Despre Ada-Kaleh sunt destule materiale documentare. Iată doar câteva: filmul realizat de Studiourile Sahia în 1968, înainte de scufundarea insulei (și pe când se depuneau eofrturi pentru salvarea patrimoniului de pe insulă): aici.
Un documentar realizat de TVR: aici.
O colecție de ultime fotografii: aici.
Un articol tot despre istoria insulei Ada-Kaleh: aici.
Despre insula Șimian, un filmuleț: aici.
Un articol despre potențialul turistic al insulei Șimian: aici.
Un alt articol despre insula Șimian: aici.
Pe facebook sunt nenumărate pagini cu numele (și dedicate) insulei Ada-Kaleh.  Nu insist - orice căutare va da destule rezultate.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu