joi, 9 iulie 2015

Cenaclul Flacăra la Uzinele 23 August


Bineînțeles că nu e vorba despre Cenaclul Flacăra (denumirea completă era „al Uniunii Tineretului Comunist din România”), e vorba doar de o glumă cu tentă de marketing - dar locul este cel din titlu (doar că, la vremea despre care vorbim, se numea „Uzinele Rogifer”, adică Malaxa , specializate pe fabricarea de armament). Numai că asemănarea e prea evidentă și cei ce studiază istoria propagandei, în general,  precum și pe cea a propagandei comuniste, au plăcerea să constate, încă o dată, că nu comuniștii au inventat genul acesta de manifestări artistice. Ei doar au preluat și, în linii mari, au adaptat și ajustat conținutul conform vremurilor și gusturilor.


Spectacolul acesta, susținut de trupa Reichs-Theaterzug despre care am vorbit săptămâna trecută,  dar și o echipă a studiourilor UfA din Berlin (proaspăt înființate, din fuzionarea mai multor studiouri mai mici), a avut loc la 10 iulie 1942 - cu 9 zile înainte de încheierea turneului prin România al celor de la Reichs-Theaterzug.

Importanța acestui eveniment este dovedită de prezența ministrului român al propagandei, Mihai Antonescu, și de cea a baronului Manfred von Killinger, ambasadorul Germaniei la București (Wikipedia românească l-a sinucis la 25 august 1944, cele străine trec la unison data sinuciderii lui Killinger ca fiind 2 septembrie 1944).„Veselirea” celor ce fabricau armament se vădea a fi un scop esențial. Ce se ascundea în spatele acestui eveniment („Încă din primele zile ale celui de al Doilea Război Mondial în cadrul unităților blindate ale Armatei Române s-a simțit lipsa acută a unor soluții antitanc eficiente. Aceste lipsuri s-au acutizat pe parcursul anului 1942 din cauza intrării tanchiștilor români în contact cu tancurile sovietice T-34 si KV-1” - sursa: aici), rămâne să fie stabilit de istorici.

Spectacolul în sine, în schimb, nu pare foarte scrobit... în fond, are loc într-o uzină, scopul e să-i binedispună pe spectatori.  Întrebarea e: câți dintre tinerii și foarte tinerii muncitori din 1942, care au văzut acest spectacol, le-au văzut și pe cele din anii '70? Calculul nu e tocmai fantezist: un ucenic de, să zicem, 16 ani în 1942, ar fi avut, în 1978, 52 de ani (fiind maistru, de data asta)....
Un comentariu:

  1. „nu comuniștii au inventat genul acesta de manifestări artistice. ”

    Am avut oarece surpriză cîndva, descoperind într-o peliculă că manifestațiile închinate lui Carol II s-au aflat leite cu ale dlui Ceaușescu...

    RăspundețiȘtergere

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015