duminică, 19 februarie 2017

4 februarie 1942 - Plimbare prin centrul Bucureștiului


Șapte fotografii ce ne înfățișează un București dezmorțit din iarnă, mirosind a primăvară timidă. Urmele de zăpadă nu i-au împiedicat pe cele două excursioniste nemțoaice - Herta Neubauer și Rosi Kauffmann - și nici pe angajații Ministerului Propagandei (în ultima fotografie se vede sediul de azi al Centrului Național al Cinematografiei, de pe strada Wilson nr. 8 - actuala stradă Dem I. Dobrescu nr. 4-6) să colinde bulevardul spre Universitate.

Clădirea Ministerului Propagandei fusese proiectată de arhitecții Doicescu și Mincu (zice revista „România” în numărul din februarie 1938), ale căror planuri au fost folosite pentru Palatul Oficiului Național de Turism (ONT), ce a fost inaugurat în ianuarie 1938. Poate ne ajută iubitorii de istorie să ne spună când (și cum) a ajuns Palatul ONT să fie sediul Ministerului Propagandei. Oricum, iată, la 4 ani de la inaugurare, era deja sediu de minister.

Nu știm nici cine sunt cele două  musafire și de ce veniseră în plină iarnă la București, nici cine sunt tinerii angajați ai ministerului și de ce au ieșit voioși, în grup, să se pozeze prin centrul Capitalei. Putem țese povești peste povești...







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015