miercuri, 12 august 2015

22 iunie 1942, București. Graficiana Sandra Slătineanu


Nu e prima oară când „urechea germană” înregistrează greșit nume românești. Dandra din explicațiile fotografiilor este Sandra (Alexandra Maria) Slătineanu-Sturdza (sau Sturdza-Slătineanu, depinde de sursă), înainte să se căsătorească cu arhitectul Ion Sturdza. Sau Ioan Sturdza, cum scrie în alte surse. Cei doi sunt chiar părinții actualului președinte al Ordinului Arhitecților din România, dl Șerban Sturdza, membru corespondent al Academiei Române.


Cu atât mai mult e surprinzătoare lipsa datelor despre părinții domniei sale, mai ales în ceea ce o privește pe mama sa, artist plastic.


Puținele și telegraficele informații găsite sunt despre: o pictură clasată în Patrimoniul Cultural Național (aici),  un arbore genealogic al familiei Sturdza (aici), anunțul unei expoziții colective găzduite în 2014 de Biblioteca Națională a României (aici) și articolul dedicat arhitectului Șerban Sturdza, în Wikipedia (aici).

Și totuși, e un artist român care a trăit în secolul al XX-lea, nu în vreo epocă în care era greu să se consemneze astfel de date. Istoricii de artă ce păzesc oare? Despre ce oare scriu?


Concluziile le puteți trage și dumneavoastră singuri - fiind deja al nu știu câtelea exemplu doar  pe acest blog în care e vorba despre personalități ale culturii românești despre care nu se scrie/știe mare lucru...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015