marți, 7 aprilie 2015

Bucureștiul în culori

Piața Mare este vechiul nume al Pieței Unirii. 

După  o serie întreagă de fotografii alb-negru, facem o pauză pentru o „pată de culoare”. Fotografiile de azi sunt nedatate - dar asta nu înseamnă că nu se poate afla, măcar cu aproximație, când au fost făcute. Dacă nu toate, măcar o parte dintre ele. Și lucrul acesta va putea fi ușor de făcut în perioadele următoare (săptămâni, luni), când vor fi postate fotografii datate. Veți vedea, atunci, „surori” ale fotografiilor acestora (nu toate au acest noroc, dar... o bună parte, da). Cel mai bun exemplu este fotografia în care apar blocul Dunărea și biserica Enei, datată 1939, în alte locuri.


 Misterioasa Magdalena (Rădulescu - apare în unele fotografii).


N-am găsit nicăieri cine a fost arhitectul vechiului bloc Dunărea: a fost construit în 1920, pe locul Hotelului Britannia, care fusese construit în locul casei lui Pache Protopopescu (sursa: aici). Nici cine a fost constructorul sau alte date (dacă a locuit acolo vreun personaj cunoscut, de pildă) nu am găsit. Despre cutremurul în urma căruia, direct sau indirect, au dispărut vechiul bloc Dunărea și biserica Enei (sau Ienei) găsiți date interesante aici, dar e plin Internetul de articole despre seismul din 4 martie 1977.


În dreapta,în spate, se vede magazinul „La vulturul de mare, cu peștele în gheare”. Povestea lui e aici, povestea „contextului”, adică a străzii Bazaca, unde s-a aflat vechiul magazin, este aici, iar despre Bărăția, cea mai veche biserică romano-catolică din București, cu hramul „Sfânta Maria a Darurilor”, găsiți date interesante aici.


Reclame ale magazinului „La vulturul de mare, cu peștele în gheare”, apărute (cu aproximație) în epoca în care sunt făcute fotografiile acestea, se găsesc aici.


Încheiem plimbarea subit, în Cișmigiu - într-o vreme în care, în afară de lebede, vedem că existau și berze. Acum, în Cișmigiu, sunt mai mult ciori și, dacă se mai organizează multe „festivaluri” cu amplificare sonoră dincolo de limita suportabilului, vor dispărea și ultimele vietăți interesante (mai sunt, ici-colo, veverițe).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015