miercuri, 8 iulie 2015

Case din București. Casa Bazzanella


Cotroceni strada doctor.... greu de descifrat - dar un călător vrednic prin București ar putea ușor să descopere casa (dacă mai există - dar de ce n-ar exista? din fericire, Cotroceniul n-a fost prea atins de avântul „modernizărilor” nici socialiste, nici post-decembriste). Pe strada cu pricina, casa e la numărul 1 - deci, pe colț.

Seria aceasta de fotografii a fost făcută în decembrie 1941. E important de precizat: după publicarea acestui mic articol, doi prieteni de pe facebook (cărora le mulțumesc și aici) mi-au spus că, în cartea de telefoane a anului 1937-1938, exista un Umberto Bazzanella, pe strada dr. Lister nr. 35, sector 6.

De ce „casa Bazzanella”? Acesta era numele familiei care deținea, în decembrie 1941, cel puțin, casa aceasta. Cine a fost domnul Bazzanella - nu știm, cum se numește azi casa aceasta - nici atât.



Fiecare ar putea imagina un scenariu care să răspundă la întrebarea „de ce a fost necesară realizarea acestui album de fotografii?”. Să fi fost o revistă „de life style”, să fi vrut să vândă casa, să fi fost un set pentru neamuri și prieteni menit să le arate noua casă a familiei, să fi fost doar ifos (da, din atitudinea doamnei putem presupune chiar și așa ceva, precum și din expunerea - special pentru „poze” - a celor două  automobile ale familiei)? Puțin importă, vorba lui Caragiale - important e că avem, azi, un  tablou aproape complet al locuinței unei familii bucureștene înstărite. Spun „aproape”, pentru că din album lipsește tocmai baia.


















2 comentarii:

  1. Casa inca exista, dar nu era pe Dr. Lister, este Dr. Nicolae Vicol. Casa din dreapta a fost demolata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista o asemenea casa si in Ploiesti, pe strada Hasdeu colt cu strada Nicolae Iorga

    RăspundețiȘtergere

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015