vineri, 15 mai 2015

Casa din Predeal a familiei Prager


Fiind scris „Prager”, e clar că este vorba despre casa deținută de părinți (bunici) - și, deși fotografiile sunt nedatate, e vorba despre anii 20-30. Este o a doua casă „la munte”, după cea de la Sinaia. Nu se știe ce statut au mai avut proprietățile familiei Prager după moartea părinților și, cu atât mai mult, după război (cel de-al doilea, desigur).

De asemenea, ar fi interesant să aflăm dacă această casă mai există. Orice informație e binevenită și mulțumim anticipat.

Vedem în primele fotografii turnulețul vilei cu acoperiș țuguiat. Ultima fotografie îl prezintă cu un acoperiș bombat - bănuim că e vorba despre varianta inițială.

Stilul vilei respecta „modelul” impus văii Prahovei de regele Carol I (la Primăria din Sinaia se păstrează un regulament foarte detaliat și strict de urbanism emis pe vremea acestuia, se spune că a fost alcătuit sub directa sa îndrumare - și ar fi un act elegant și de real respect față de istorie și cultura acestei țări dacă edilii Sinaiei ar publica aceste norme - inteligent concepute și utile și azi). Nu doar felul în care trebuie să arate construcțiile (de tip „chalet”, dar incorporând, cu gust, chiar elemente de arhitectură tradițională locală), ci și distanța dintre case, distanța de la stradă, felul gardului și așa mai departe.

Vila (casa) Prager din Predeal dezvăluie bunăstarea familiei și e păcat că nu există fotografii și din interior. Probabil că acestea au fost ori distruse, ori au ajuns pe alte mâini, ori - cel mai probabil - la ora realizării fotografiilor clădirea să fi fost vândută - oricum, în fondul de la Freiburg nu există alte fotografii.







 


2 comentarii:

  1. casa cred ca mai exista- str Belvedere nr 4...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am 3 ilustrate vechi in care apare imginea vilei Prager. Dac am dreptate, vila nu mai exista, pe locul ei fiind acum alt imobol (Biserica Catolica). Din pacate nu pot atasa aici cele 3 imagini...

    RăspundețiȘtergere

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015