miercuri, 3 iunie 2015

La Odesa (3-8 iunie 1943) - prima zi


Între 3 și 8 iunie 1943 (sau 1942, după cum spun unele surse), o delegație de jurnaliști din București s-a aflat la Odesa, pentru realizarea unui album care să evidențieze eficiența gurvernării românești a zonei și, mai ales, a primarului orașului Odesa, basarabeanul Gherman Pântea (sau Pîntea). Albumul a fost editat în doar trei exemplare: unul i-a fost dăruit lui Hitler, un altul - mareșalului Antonescu și, în fine, cel de-al treilea i-a fost dăruit lui Gherman Pîntea. Acest al treilea album a fost donat, în anii 60, de chiar Gherman Pântea Academiei române.

Călătoria a început, de fapt, în ziua de 2 iunie -dar cum călătoria s-a petrecut, timp de douaă zile, peteritoriul actual al României, halta fiind făcută la Iași, această primă parte va fi tratată deparat. Anul viitor.

După numărul de negative păstrate în fondul Pragher de la Arhivele federale din Freiburg, reiese că nu toate fotografiile dedicate albumului au fost cuprinse în acesta, după cum e clar că nu toate fotografiile au fost făcute pentru album. Vom detalia în zilele următoare.
(Interesant e că Wikipedia englezească insistă pe grafia germană a numelui lui Pîntea/Pântea, spunând că ar fi grafie românească: German Pântea/Pîntea). Variantă germană a articolului dedicat acestuia, însă, nu există în Wikipedia.


Că ziua de 3 iunie a fost prima  reiese din fotografiile făcute în fața hotelului Bristol, unde a tras delegația de ziariști.


În niște postări viitoare (dedicate aceleiași zile de 3 iunie) vom vedea că, abia ajunși, ziariștii au și pornit la treabă: au vizitat locul unde a fost ridicat un monument impresionant dedicat ostașilor căzuți în timpul masacrului de la Odesa (din câteva fotografii ale cimitirului aflat în apropierea monumentului,  reiese că e vorba despre ostași români) dar și un șantier unde lucrau din greu femei rusoaice. Vom vedea când le va veni rândul - azi facem doar încălzirea cu „primele impresii” despre oraș...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015