luni, 8 iunie 2015

La Odesa (3-8 iunie 1943) - De la Odesa la Tiraspol

„Trăiască guvernul patriei desrobitoare!” - mesaj de întâmpinare.

 În drum spre casă (rămâne de văzut dacă sosirea la București a fost în ziua de 8 iunie 1943 sau 1942), delegația de jurnaliști a poposit și într-n sat din Transnistria, aproape de Tiraspol.


Cât multe se povesti despre o delegație - mai als una de câteva zile, destul de departe de casă... În fotografiile de la micul dejun (așadar, ar fi vorba despre o dimineață) se poate descoperi o idilă între doi membri ai delegației...


Cât de veche o fi idila? Sau e doar rodul zilelor petrecute împreună?
Dimineață-dimineață... dar cei doi dau noroc... iar în freptul tutror celorlalți se află pahare cu vin, căci în satul acesta se cultivă via. Dar și cireșii.
Cei câțiva membri ai delegației așezați la masă (se vede că două locuri sunt goale) sunt încadrați de doi membri ai comitetului de primire.



Ca un comitet de primire care se respectă, și cel de aici îi are în componență pe primar, pe învățător și...

... pe preotul satului.



După o scurtă raită  pe la livada de cireși „Gheorghe”, grupul intră în vie - unde se fac stropiri (cu zeamă bordeleză). Ingenios (și ecologic) sistem de stropire...






Un armăsar care urmează să devină cal. Înseamnă că una dintre îndeletnicirile sătenilor e și creșterea cabalinelor - parte importantă a armatei, dar și a poliției. Și chiar și pentru concursurile hipice.


În fine, o fântână tradițională:


P.S. studiind fotografia din 4 iunie a grupului, reiese că idila era deja în plină desfășurare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015