sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Ianuarie 1941: Bucureștiul după rebeliunea legionară


Aceste 52 de fotografii (datate diferit: ba 21-23 ianuarie 1941, ba 24 ianuarie 1941) nu sunt doar o zguduitoare cronică a unor evenimente dramatice, ci și jurnalul unui oraș: cum arătau (dincolo de distrugerile consemnate pe pelicula fotografică) câteva artere importante ale Bucureștiului de acum 75 de ani.
Fotografia de sus surprinde o scenă memorabilă: un vânzător ambulant de vase citește  (sau așa trebuie să credem), în dimineața zilei de 24 ianuarie 1941, comunicatul generalului Antonescu, comunicat lipit de vitrina unui studio foto, „Foto-Peleș”. Și următoarele 51 de fotografii sunt pline de astfel de parabole imagistice, desprinse din situații reale.
Fiec are ar merita un comentariu amplu - dar e mai bine să-i lăsăm privitorului libertatea de a analiza, a studia și chiar a descoperi fiecare detaliu în parte.




















































5 comentarii:

  1. a.Comunicatul generalului Antonescu se referea la introducerea starii de necesitate.
    b.Se pare ca toate miscarile de schimbare de regimuri si, in general, miscarile de nemultumire a maselor incep prin devastarea magazinelor sau, in ceea ce vedem mai sus, a pravaliilor...
    c.Noroc ca, la acea vreme, fotografia color era mai scumpa, rara, pretentioasa.Dar sunt sigur ca maestrul Prager nu ar fi recurs la redarea color a scenelor si asa socante care, iata, au devenit imagini cu incarcatura de documente istorice de necontestat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Operatiune sub steag fals. Antonescu insusi a recunoscut-o ulterior (in 1946). Scopul: compromiterea adversarilor. Toata istoria secolului XX este plina de astfel de manevre menite sa justifice masurile de forta ulterioare. Si toate statele le-au practicat si le practica. De subliniat: statele, cu mijloacele redutabile de care dispun. Doua exemple: 1) atacarea Poloniei de catre un comando german echipat cu uniforme ale armatei poloneze, pentru a justifica agresiunea contra Poloniei. 2) Incendierea autobuzelor in Piata Universitatii de catre fortele speciale din cadrul Ministerului de Interne (Gen. Diamandescu: "Ne dam foc la autobuze"), pentru a justifica aducerea minerilor lui Cozma (forta represiva deghizata). Opinia publica poate crede sau poate pune la indoiala autenticitatea faptelor, dar acest lucru nu are nici o importanta. Important este ca Puterea isi creeaza alibi-ul necesar pentru masurile de forta care urmeaza. In rest - multi naivi mai traiesc pe fata pamantului, dar ei nu au nici o vina, saracii.

    RăspundețiȘtergere

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015