4 septembrie 1971. Azi ne plimbăm pe Magheru și, la final, trecând pe bulevardul „din prelungire”, Bălcescu, aruncăm o privire înapoi, tot spre Magheru...
La Leonida, între blocul Casata și magazinul „Polar” (ce se va transformas, pe la mijlocul anilor 70, în magazinul „Vânătorul”) și după blocul „cu coloane” din Romană.
Celebrul magazin alimentar fusese, în perioada interbelică, un la fel de celebru showroom de automobile de lux - al unui anume Leon Leonida (detalii: aici). Interesant e că numele proprietarului s-a păstrat multă vreme după schimbarea regimului politic, a statutului magazinului și a profilului acestuia (și mai interesant că numele lui s-a păstrat atâta vreme, dat fiind că a murit foarte tânăr, la 29 de ani). Practic, numele s-a pierdut abia după 1990, când locul a primit alte destinații. Doar cei în vârstă îi spun tot Leonida.
Showroomul lui Leon Leonida, de pe bulevardul Magheru (el era și proprietarul garajului de pe bulevardul Aviatorilor, actualul garaj al guvernului, cam ponosit și cam neîngrijit, lucru ce spune multe...) Sursa fotografiei (și unde găsiți și alte detalii plus fotografii): aici. |
Tot showroom de automobile de lux a fost, în perioada interbelică, și magazinul alimentar cu autoservire „Unic” din perioada socialistă (filmat în unul dintre episoadele B.D.) - numai că în cazul acestuia numele proprietarului nu s-a păstrat. Azi, nici măcar spațiul nu mai e unitar, fiind împărțit între mai multe firme.
Denumirile „folclorice” adică transmise din gură-n gură și nu pe cale oficială, au persistat astfel și în cazul multor altor locuri (mai ales magazinele mici, băcăniile de cartier, de pildă) sau străzi.
Stație PECO la Hotelul Lido.
Pe bulevardul Magheru, în dreptul blocului ONT (fratele geamăn al blocului Eva). În dreapta, pe fundal, se vede blocul Casata (care avea la parter cofetăria care i-a dat numele), bloc care avea să se prăbușească la cutremurul din 1977
Vedere spre bulevardul Magheru, peste Piața Romană, din mansarda laturii dinspre strada Căderea Bastiliei a clădirii ce adăpostește, azi, o librărie (fostă Bastilia, actuală Cărturești).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu